Øjenlidelser Hest

Øjenlidelser

 

  • Kornea ulcus (hornhindesår)

Hornhindesår kan opstå af flere forskellige årsager bl.a. traume, entropion (indadkrængende øjenlåg), fremmedlegeme i øjet og nedsat tåreproduktion. Det er vigtigt at få øjet undersøgt grundigt for at finde årsagen til at såret er opstået.

Den gennemsnitlige hornhinde på heste er under 1mm tyk. Der skal ikke meget skade til, før at øjet kan sprække og derfor er det vigtigt at få en hornhindeskade undersøgt hurtigst muligt.

Symptomer på hornhindesår kan være rødme samt flåd fra øjet, smerte (missen med øjet) og kløen i øjet.

 

  • Fremmedlegeme i øjet

Et fremmedlegeme i øjet kan for eksempel være strå, sandkorn, en torn og lignende. Det er vigtigt at få dyret tilset af en dyrlæge tidligt, da man ellers kan risikere at fremmedlegemet vandrer længere ind i øjet og laver mere skade. Sidder fremmedlegemet overfladisk, kan man i nogle tilfælde fjerne det i lokalbedøvelse. Sidder det dybere er det nødvendigt at fjerne det under operationsmikroskop i narkose.

 

  • Glaukom (grøn stær)

Dette er en tilstand hvor trykket i øjet er for højt. Det er en tilstand der skal tages meget seriøst samt skal tilses hurtigst muligt. Det er forbundet med voldsom ubehag og mennesker beskriver at det giver migrænelignende smerter. Ubehandlet er glaukom skyld i permanent blindhed. Behandlingen af glaukom afhænger af hvor længe det har stået på og hvorfor tilstanden er opstået.

 

  • Katarakt (grå stær)

Katarakt, eller grå stær i linsen, er en sygdom i øjets linse, der medfører uklarhed i linsen. Denne uklarhed kan være lille, eller den kan være mere udbredt med grålige/hvidlige områder, der omfatter hele linsen og dermed gør hesten blind. Nogle karakter ændrer sig ikke, imens andre forværres over tid og medfører synsnedsættelse eller komplet blindhed.

Der er flere årsager til grå stær hos hest – oftest skyldes grå stær regnbuehindebetændelse, men arvelige og medfødte grå stær ses bl.a. også.

Der findes ingen veldokumenteret medicinsk behandling, der kan forsinke, forhindre eller reversere udviklingen af katarakt. Kirurgisk behandling er derfor den eneste behandling, der kan give et blindt dyr synet tilbage.

Det er imidlertid vigtigt at igangsætte behandling af følgesygdomme, der kan opstå sekundært til katarakt (inflammation og eventuelt trykændring i øjet). Fremskredne katarakter medfører altid inflammation, og dette kræver behandling for at undgå smerter i øjet eller andre komplikationer.

Din hest bør tilses af en øjendyrlæge, så snart der opstår mistanke om, eller du eller din veterinær, har set tegn på katarakt. Tidlig øjenundersøgelse udført af en øjenspecialist er alfa og omega for, om din hest kan blive behandlet med succes. Selvom din hest endnu ikke er synspåvirket, er det stadig vigtigt at få dens øjne undersøgt af en øjendyrlæge, så anti-inflammatorisk behandling kan startes rettidigt.

 

  • Problemer med tårekanalen

I den indvendige øjenkrog sidder åbningerne til tårekanalen, som ender i næsehulen. Tårekanalen fører tårevæske væk fra øjet. Af forskellige grunde kan denne funktion være nedsat, og dette resulterer som regel i løbende øjne. Behandlingen afhænger af hvad årsagen til den nedsatte funktion af tårekanalen er.

 

  • Uveitis (regnbuehindebetændelse)

Uveitis er en inflammatorisk tilstand i den del af øjet som kaldes uvea, det indbefatter iris (regnbuehinden), corpus ciliare (strålelegemet) og chorioridea (årehinden).

Uveitis kan skyldes systemiske sygdomme eller infektioner, lokale sygdomme i øjet eller traume. Lidelsen er smertefuld og symptomer kan være tåreflåd, rødme i bindehinden, øget lysfølsomhed og derudover ændret almenbefindende. Hvis betændelsestilstanden påvirker dræningen af øjet, kan en alvorlig komplikation som forhøjet tryk i øjet (glaukom) udvikle sig. Uveitis kan forekomme hos alle heste uafhængig af alder, race og køn.

Den mest hyppige årsag til regnbuehindebetændelse hos hest, er en immunmedieret lidelse også kaldet equine recurrent uveitis (ERU), som er en kronisk smertefuld lidelse der kan medføre blindhed og kræver aggressiv behandling.

 

  • Øjenbetændelse

Der kan være mange årsager til en øjenbetændelse. For at behandle øjenbetændelsen korrekt, er det derfor nødvendigt at finde ud af hvad der forårsager den. Det kan både være udefrakommende årsager såsom støvpartikler, fremmedlegemer og bakteriel- eller viral infektion, men en øjenbetændelse kan også være forårsaget af andre tilstande i dyret såsom allergi, fejlplacerede øjenhår, entropion/ektropion og skader på hornhinden. Det er vigtigt at behandle den bagvedliggende årsag. Hos heste skyldes øjenbetændelse sjældent en infektion.

Da symptomerne minder om regnbuehindebetændelse, er det vigtigt at få undersøgt hesten for at udelukke sygdomme som f.eks. ERU.

 

 

Sidebar


Følg med på Instagram

👁️ KOLLEKTIV ØJENLYSNING 👁️
Vi afholder kollektiv øjenlysning i december, ring allerede nu for at sikre dig en tid ☎️
⭐️ PRÆSENTATION AF VORES TAND- OG KÆBESPECIALIST ⭐️
 
Peter Strøm er vores specialist i tand- og kæbesygdomme hos dyr 🦷
 
Peter er uddannet dyrlæge ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i 2010 🩺 Han har efterfølgende taget residency ved Dentistry and Oral Surgery Service på University of California🇺🇸, UC Davis, som er et af de førende universiteter indenfor veterinærmedicin. Han har opnået både dansk, svensk, europæisk og amerikansk specialiststatus i (EVDC/AVDC)✨
 
Peter’s faglige interesser er blandt andet avanceret tand- kæbe- og ansigtskirurgi, endodonti, prosthodonti, ortodonti samt almene tandundersøgelser og tandbehandlinger 🦷
Peter er bland andet også Chair af EVDC Credential Committee og underviser og forelæser i flere steder i Europa 📚
 
Peter arbejder udelukkende med tand- kæbe- og ansigtspatienter og udfører bl.a. behandling/operation for disse lidelser:
 
🦷 Fejlstillede tænder
🦷 Tandfrakturer
🦷 BOAS operation (Brachycephalic Obstructiv Airway Syndrom)
🦷 Periodontalkirurgi 
🦷 Ganedefekt
🦷 Kæbeledproblemer
🦷 Kæbe rekonstruktion 
🦷 Kirurgisk fjernelse af tænder
🦷 Oral cancer
🦷 Læbe- gane- næsespalte
🦷 Ansigtskirurgi af andre medfødte lidelser
🦷 Stamcelleterapi af orale lidelser hos kat
 
Hvis du ønsker at henvise eller diskutere en patient med Peter, kan vi kontaktes på: 
📞 45 80 00 90
💻 henvisning@specialistdyrehospitalet.dk
⭐️ PRÆSENTATION AF VORES ØJENSPECIALIST ⭐️
 
Ann Strøm er vores specialist i øjensygdomme og øjenkirurgi hos dyr 👁️
 
Ann er uddannet dyrlæge ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole i 2010 🩺 Hun har efterfølgende gennemført en specialistuddannelse indenfor oftalmologi på et af verdens førende veterinæruniversiteter i USA 🇺🇸(VMTH UC Davis, Californien), og er i dag Danmark’s eneste internationale øjenspecialist (ACVO). ✨
 
Ann’s store faglige passioner er avanceret samt almen øjenkirurgi og behandling af medicinske øjensygdomme. 👁️ 
Ann har været medlem af ECVO Scientific Committee og været formand for Dansk Selskab for Veterinær Oftalmologi. Hun underviser og forelæser i øjen- sygdomme og kirurgi. 📚
 
Ann arbejder udelukkende med øjenpatienter og udfører bl.a. behandling/operationer for lidelserne:
 
👁️ SCCED/Spontaneous Chronic Corneal Epithelial Defect
👁️ Katarakt/Grå stær
👁️ Cherry-eye
👁️ Entropion
👁️ Ektropion
👁️ Glaukom/Grøn stær
👁️ Uveitis/regnbuehindebetændelse
👁️ Episcleritis
👁️ Dermoid
👁️ Linseluxation
👁️ Hornhindesår
👁️ Fejlstillede øjenhår
👁️ KCS/Tørre øjne
👁️ Øjenskader/traumer 
👁️ Avlsundersøgelser
 
Hvis du ønsker at henvise eller diskutere en patient med Ann, kan vi kontaktes på:
📞 45 80 00 90
💻 henvisning@specialistdyrehospitalet.dk

Se mere på Instagram

Samarbejdspartnere