Kanin

Øjenlidelser Kanin

Hornhindesår kan opstå af flere forskellige årsager bl.a. traume, entropion (indadkrængende øjenlåg), fremmedlegeme i øjet og nedsat tåreproduktion. Det er vigtigt at få øjet undersøgt grundigt for at finde årsagen til at såret er opstået.

Den gennemsnitlige hornhinde på kaninen er under 1mm tyk. Der skal ikke meget skade til, før at øjet kan sprække og derfor er det vigtigt at få en hornhindeskade undersøgt hurtigst muligt.

Symptomer på hornhindesår kan være rødme samt flåd fra øjet, smerte (missen med øjet) og kløen i øjet.

Et dermoid er et vævsstykke som minder om hud, der fejlagtigt er lokaliseret på hornhinden, bindehinden i øjet eller i øjenlågskanten. Da der er tale om noget der ligner hud, ser man ofte at der på dermoidet vokser hår/pels. Et dermoid kan give irritation af øjet. Behandlingen er operativ fjernelse.

Et fremmedlegeme i øjet kan for eksempel være strå, sandkorn, en torn og lignende. Det er vigtigt at få dyret tilset af en dyrlæge tidligt, da man ellers kan risikere at fremmedlegemet vandrer længere ind i øjet og laver mere skade. Sidder fremmedlegemet overfladisk, kan man i nogle tilfælde fjerne det i lokalbedøvelse. Sidder det dybere er det nødvendigt at fjerne det under operationsmikroskop i narkose.

Dette er en tilstand hvor trykket i øjet er for højt. Det er en tilstand der skal tages meget seriøst samt skal tilses hurtigst muligt. Det er forbundet med voldsom ubehag og mennesker beskriver at det giver migrænelignende smerter. Ubehandlet er glaukom skyld i permanent blindhed. Behandlingen af glaukom afhænger af hvor længe det har stået på og hvorfor tilstanden er opstået.

Katarakt, eller grå stær i linsen, er en sygdom i øjets linse, der medfører uklarhed i linsen. Denne uklarhed kan være lille, eller den kan være mere udbredt med grålige/hvidlige områder, der omfatter hele linsen og dermed gør kaninen blind. Nogle katarakter ændrer sig ikke, imens andre forværres over tid og medfører synsnedsættelse eller komplet blindhed.

Der er flere årsager til grå stær hos kaniner – blandt andet kan det være arveligt eller sekundært til systemiske sygdomme som for eksempel sukkersyge.

Hvordan behandles katarakt?

Der findes ingen veldokumenteret medicinsk behandling, der kan forsinke, forhindre eller reversere udviklingen af katarakt. Kirurgisk behandling er derfor den eneste behandling, der kan give et blindt dyr synet tilbage.

Det er imidlertid vigtigt at igangsætte behandling af følgesygdomme, der kan opstå sekundært til katarakt (inflammation og eventuelt trykændring i øjet). Fremskredne katarakter medfører altid inflammation, og dette kræver behandling for at undgå smerter i øjet eller andre komplikationer, der gør, at kaninen ikke kan opereres.

Hvornår skal min kanin tilses af en øjendyrlæge?

Din kanin bør tilses af en øjendyrlæge, så snart der opstår mistanke om, eller du eller din veterinær, har set tegn på katarakt. Tidlig øjenundersøgelse udført af en øjenspecialist er alfa og omega for, om din kanin kan blive behandlet med succes. Selvom din kanin endnu ikke er synspåvirket, er det stadig vigtigt at få dens øjne undersøgt af en øjendyrlæge, så anti-inflammatorisk behandling kan startes rettidigt, og operation planlægges, før kaninen har fået komplikationer.

Kan min kanin opereres for katarakt?

For at vurdere om din kanin kan blive katarakt-opereret, skal øjenspecialisten udføre en grundig øjenundersøgelse for at se, om det er sikkert, at din kanin kommer i narkose. I modsætning til mennesker, der katarakt-opereres, skal din kanin i narkose. Derudover testes blod og urin samt nethindefunktionen via elektroretinogram (ERG) og strukturerne bagom linsen undersøges for unormale fund via ultralyd.

Der udføres test for at se, om din kanin har øget risiko for at udvikle trykproblemer i øjet eller har andre øjenproblemer, der skal behandles, før den kan opereres i linsen. Derudover er det vigtigt, at kaninen tolererer, medicin i munden og øjendråber. Har kaninen svært ved dette, kan man træne med saltvandsdråber forinden.