Øjenlysning

Vores øjenspecialist Ann Strøm er certificeret i at lave øjenundersøgelser for arvelige sygdomme hos hunde (og andre dyr). Vi kan dermed opdage tegn på potentielt arvelige øjensygdomme, før din hund skal indgå i avl. Efter øjenundersøgelsen udfyldes et ECVO certifikat, som også uploades på hundeweb. Medbring stamtavle samt en rekvisition, som fås via Dansk Kennelklubs hjemmeside:

https://webshop.dkk.dk/stambog-og-registrering/sundhedsundersøgelser/fortage-en-sundhedsundersøgelse.

 

Hvordan foregår en øjenlysning?

Ved en øjenlysning undersøges nethinden, glaslegemet, linsen, regnbuehinden, hornhinden samt øjenomgivelserne. For at kunne se de bagerste strukturer i øjet, er der behov for at give hunden pupiludvidende øjendråber. Det giver lidt ventetid inden selve øjenlysningen, da disse dråber først har fuld effekt efter 20-30 minutter. Øjendråberne virker i 3-4 timer, det betyder at hunden kan have sværere ved at afstandsbedømme samt være mere lysfølsom efterfølgende.

 

Hvor ofte er der behov for en øjenlysning?

En øjenlysningsattest har en gyldighed på et år. Mange arvelige lidelser udvikles først i takt med at hunden bliver ældre. Det betyder at nogle af de arvelige sygdomme, som der undersøges for ved en øjenlysning, først bliver mulige at se senere i hundens liv.

Derfor anbefaler vi en øjenlysning en gang i året, hvis en hund indgår i avl.

 

For nogle racer anbefales en øjenlysning på et bestemt tidspunkt i hundens liv. Dette er forskelligt fra race til race. Kontakt Dansk Kennelklub, hvis du er i tvivl om hvornår din hund bør øjenlyses.

 

Hvilke sygdomme undersøges der for?

Der undersøges for en lang række øjensygdomme ved en øjenlysning. Dansk Kennelklub har udspecificeret hvilke sygdomme, som er repræsenteret på EVCO attesten. Læs om dem via dette link:

https://www.dkk.dk/alle-emner/sundhed-og-sygdom/øjensygdomme

 

Kollektive øjenlysninger

Dyrlæger som er ved at efteruddanne sig til at blive øjenpaneldyrlæger, skal inden de kan gå til eksamen have lavet et vist antal øjenlysninger. Derfor tilbyder vi med jævne mellemrum kollektive øjenlysninger, hvor både vores øjenspecialist samt en øjenpanelaspirant vil foretage en øjenlysning på hunden. Ved kollektive øjenlysninger er prisen reduceret en smule.

Planlagte kollektive øjenlysninger på Specialistdyrehospitalet i 2023:

  • Onsdag d. 31. maj 2023 kl. 14.00-17.00
  • Onsdag d. 6. december 2023 kl. 14.00-17.00

 

DNA-tests for arvelige sygdomme

I tillæg til en øjenlysning kan man også DNA-teste for visse arvelige øjensygdomme. Det gøres via en blodprøve, som sendes til et eksternt laboratorie. En DNA test kan være et supplement til en øjenlysning.

Kontakt dit avlsforbund for at klarlægge ville gentests, der kan være aktuelle at udføre på din hund.

 

Andre avlscertifikater

Ann Strøm kan udover øjenlysninger også udføre følgende avlsundersøgelser med udstedelse af attester:

  • Patella
  • Testikel
Sidebar


Følg med på Instagram

Se mere på Instagram

Samarbejdspartnere