Tand- og mundlidelser Kanin

Tand- og mundlidelser kanin

Kaniner er ikke gnavere, som f.eks. marsvin, rotter og mus. De tilhører i stedet gruppen lagomorpher, som har et par støttetænder bag fortænderne i både over- og undermund. Både for- og støttetænderne i undermunden går bag de tilsvarende tænder i overmunden, sådan at de slibes mod hinanden.

Efter fortænderne er der et stort mellemrum uden tænder, og bagerst i munden har kaninen kindtænder både i over- og undermund.

Kaninens tænder vokser hele livet, og kan vokse med op til 1cm om måneden.

 

  • Malocclosion

Denne lidelse er betegnelsen for, at tænderne ikke sidder eller mødes korrekt mod hinanden når munden er lukket. Siden at kaninens tænder vokser hele livet, er det vigtigt at de bliver slidt ordenligt i forbindelse med fodring. Både fortænder og kindtænder kan blive for lange og resultere i at spidser beskadiger tunge, kinder og gummer, eller at tænderne bliver så lange at kaninen hverken kan lukke munden eller tykke sit foder. Der kan være meget smerte forbundet med tænder, der er blevet for lange. Nogle kaniner er prædisponeret for dette, og kan være nødsaget til faste dyrlægebesøg for at få slebet tænderne selvom kaninen fodres korrekt.

 

  • Periodontitis

 

 

  • Tandfraktur

Siden at kaninens tænder vokser hele livet, kan den komme sig over en tandfraktur, dog kun hvis tanden ikke dør. Er tanden død, er det nødvendigt at kirurgisk fjerne den. For at forsøge at undgå at en tand dør efter en tandfraktur, kan man udføre en vital overkapning.

Sidebar


Følg med på Instagram

Se mere på Instagram

Samarbejdspartnere